Torsdag aften d. 28. september 2023 vil sandsynligvis brænde sig fast i hukommelsen for mange af vores naboer i Sverige.
Landets statsminister, Ulf Kristersson, tonede nemlig frem på TV-skærme overalt 'hinsidan', men det var ikke med en positiv melding.
Faktisk blev talen holdt på en blodig baggrund, og minen var tilsvarende dyster fra statsministeren.
Alene i september har 11 mennesker nemlig mistet livet i den verserende bandekrig, der lige nu hærger i Sverige.
Ifølge statsministeren har Sverige "aldrig oplevet noget lignende", og nu er myndighederne klar til at hive det helt store skyts frem for at komme volden til livs.
Ud fra de tiltag, Kristersson præsenterede, kunne man forstå, at regeringen vil ændre i udlændingepolitikken, lave ungdomsfængsler, oprette visitationszoner og lovliggøre "præventive aflytninger".
Men der var nok mange svenskere, der rykkede lidt frem i sofaerne derhjemme, da Kristersson åbnede for at sætte militæret ind.
Børnesoldater og bandevold
I talen til nationen sagde Ulf Kristersson torsdag aften:
"Det er politisk naivitet og uvidenhed, som har bragt os hertil. Det er en ansvarsløs indvandringspolitik og en mislykket integration, som har bragt os hertil."
Det var efter det udsagn, Kristersson åbnede for, at regeringen nu ville undersøge, hvordan forsvaret kunne blive sat ind for at hjælpe politiet i kampen mod bandevolden.
Og ifølge TV 2's nordiske korrespondent, Jesper Zølck, er det en "vanvittig beslutning" forstået på den måde, at det siger noget om, hvor alvorlige problemerne er.
Situationen i Sverige minder efterhånden om borgerkrig mellem de to bander, lyder analysen fra korrespondenten. Det skyldes ikke mindst, at kampen om narkomarkedet er blevet skubbet i baggrunden, og at det nu i højere grad virker til, at handle mere om ære og hævn.
En del af volden skyldes et internt opgør mellem to fløje i det kriminelle netværk Foxtrot, og særligt her virker bandemedlemmerne ikke til at sky nogen midler.
Som eksempler på, hvordan volden er eskaleret til de er uhørte niveauer, kan det nævnes, at banderne nu ikke længere kun går efter hinden, men også retter angrebene mod familiemedlemmer. Derudover er der også en udbredt rekruttering af 'børnesoldater', fordi yngre misdædere får kortere straffe.
Den svenske statsminister understregede, at lovgivningen i Sverige lige nu ikke er gearet til den situation, landet står i, men at der nu er ændringer på vej.