Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Markant flertal i ny måling: Danskerne bakker op om A-kasserne

Arbejdsliv

10/11/2024 19:19

J. Bøgen

Et markant flertal af danskerne vil hellere have hjælp af a-kassen end af jobcentret, hvis de bliver ledige. Uddannelse til ledige står også højt på ønskelisten hos befolkningen og 3F's medlemmer.

Mere end hver anden dansker vil helst have hjælp af en a-kasse eller en fagforening, hvis de bliver ledige. Kun hver tiende foretrækker jobcenteret.

Det viser en helt ny og omfattende uvildig undersøgelse, som analysebureauerne methods.dk og Epinion har lavet for 3F.

Støtten til a-kasserne er endnu større blandt 3F’s medlemmer. Her vil tre ud af fire hellere have hjælp af a-kassen end af jobcentret, hvis de bliver ledige.

"Jeg er glad for den markante tillid, som a-kasserne nyder både i befolkningen og hos 3F´s egne medlemmer. Undersøgelsen understreger helt utvetydigt, at a-kasserne skal have en større rolle i beskæftigelsesindsatsen, end det, der er lagt op til af den såkaldte ekspertgruppe," siger Eva Obdrup, der er forretningsfører i 3F´s a-kasse.

Dårligt arbejde af ekspertgruppe

Politikerne skal om kort tid diskutere en reform af beskæftigelsesindsatsen, hvor regeringens udgangspunkt er, at der skal spares tre milliarder kroner.

En ekspertgruppe har arbejdet et år og er kommet med anbefalinger til, hvordan en reform kan se ud med de givne forudsætninger.

"Ekspertgruppen har desværre gjort et dårligt stykke arbejde. Det fremgår af kommissoriet, at ekspertgruppen skulle give en anbefaling af, hvordan a-kasserne får en større rolle. Men det føler ekspertgruppens sig åbenbart ikke bundet af. Generelt bør politikerne se bort fra ekspertgruppens anbefalinger, når de vælger et nyt beskæftigelsessystem," siger Forbundssekratær i 3F, Søren Heisel.

Den nye undersøgelse fra methods.dk og Epinion viser også, at hver anden dansker og 65 procent af 3F’s medlemmer mener, at det er vigtigt, at man – i tilfælde af ledighed – får mulighed for efteruddannelse.  

"Først og fremmest er det supergodt, at de ledige har fokus på uddannelse og efteruddannelse i deres ledighedsperiode. Ekspertgruppen skyder også her helt ved siden af, når de foreslår at rundbarbere uddannelse til de ledige for at spare penge. Det vil på sigt blive en dyr besparelse," siger Søren Heisel.

- Vi er helt enige med vismændene i, at uddannelse har en positiv effekt på de lediges mulighed for at få job. Så det giver ingen mening, at skære uddannelse væk. Endvidere mener vi som vismændene, at ekspertgruppens regneprincipper bygger på ældre studier af effekten af den aktive arbejdsmarkedspolitik. Set i det lidt længere perspektiv er det helt nødvendigt, at vi alle sammen får øget vores kompetencer igennem uddannelse og opkvalificering, ikke mindst i forhold til den grønne omstilling og virksomhedernes efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft. Dette gælder ikke mindst for de ledige, siger Søren Heisel.

Om undersøgelsen

Resultaterne er baseret på i alt 1.018 besvarelser blandt danskere i arbejdsstyrken over 18 år. Besvarelserne er indsamlet via et onlinepanel af Epinion i perioden 23.-26. september 2024.
Populationen (arbejdsstyrken):

- Personer i arbejdsstyrken (danskere 18+ år)
- Samme definition som i arbejdskraftsundersøgelsen (AKU)

Måling blandt 3F’s medlemmer

  • Data er indsamlet i perioden fra den 13.-23. september 2024.

  • Undersøgelsen er udsendt til 13.518 medlemmer af 3F, og svarprocenten er 21,7 pct. (2.928 har gennemført undersøgelsen)

  • Data er vægtet efter gruppe og alder, således data er repræsentative for alle 3F’s medlemmer

  • Efter data er indsamlet, er eventuelle mindre skævheder i forhold til at opnå en repræsentativ stikprøve vejet på plads (post-stratificering). Data er vejet efter de nyeste fordelinger for den danske befolkning fra Danmarks Statistik, så stikprøven er repræsentativ på følgende dimensioner: Køn, alder og geografi (region)

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.