Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Var en sjældenhed før Corona: Nu vil vi have 1-2 om ugen

Arbejdsliv

19/07/2024 10:14

J. Bøgen

Noget har ændret sig på det danske arbejdsmarked efter nedlukningen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Da Danmark blev lukket ned den famøse marts-aften i 2020, blev det også startskuddet til en helt ny måde at arbejde på herhjemme.

For coronaens indtog i vores samfund betød nemlig, at vi måtte sige farvel til kontorer, kolleger og det at mødes over kaffemaskinen og samle op på den seneste sladder - fra nu af stod den på arbejde hjemmefra og med familien som den eneste menneskelige kontakt.

Dengang var der i høj grad tale om et nødvendigt onde. Nu er alle restriktioner fortid, men noget tyder på, at hjemmearbejde har fået en særlig plads hos danskerne.

Faktisk i en sådan grad, at HR og ledere i fremtiden godt kan forvente, at flere jobansøgere vil undersøge muligheden for hjemmearbejde, før de søger et nyt job, og at de ved jobsamtaler vil spørge mere direkte ind til arbejdspladsens kultur omkring hjemmearbejde.

Jobindex udgiver jævnliget deres Jobglæderapport, og i rapporten for 2022 spillede hjemmearbejde en markant rolle i besvarelserne.

Sparer tid og kræfter

Hele 69 procent af besvarelserne i Jobglæderapporten siger nemlig, at det højner jobglæden, at man ikke skal tænke på transporttid til og fra arbejde. 60 procent svarer, at de gerne undværer de mange forstyrrelser, der kan være i et fælleskontor. Og 52 procent svarer, at jobglæden især ryger i vejret, fordi hjemmearbejdet simpelthen gør dem mere produktive.

Knapt halvdelen af de adspurgte i Jobglæderapporten mener, at enten 1 eller 2 hjemmearbejdsdage om ugen er ideelt. De færreste ønsker nemlig helt at undvære arbejdspladsen, og omtrent hver fjerde af de adspurgte i Jobglæderapporten har et arbejde, hvor hjemmearbejde ikke er muligt.

Hjemmearbejde er derfor et oplagt personalegode, som med fordel kan synliggøres i jobannoncer og på den tilhørende karriereside.

Men er det så ren lykke det der hjemmearbejde? Nej, for der er nogle faldgruber, man skal være opmærksom på.

To ud af tre svarer i rapporten, at hjemmearbejde kan mindske jobglæden, fordi man mangler den sociale kontakt fra kollegerne. Knap halvdelen savner den uformelle vidensdeling og sparring, og lidt mere end hver tredje savner selve oplevelsen af samarbejde omkring arbejdsopgaver.

Savner ikke den synlige ledelse

Men hvad med muligheden for at snakke med chefen? Skal man tro svarene i rapporten, er det ikke noget, der får hjemmearbejdere til at ligge søvnløse.

Ifølge rapporten er det kun hver femte, der savner den synlige ledelse i arbejdsdagen, og det kan, ifølge Jobindex, ofte tilskrives en vellykket frihed under ansvar.

At man giver de ansatte lov til at glimre og planlægge deres arbejde i en gennemtænkt struktur, hvor ledelsen "blot" er et usynligt bagtæppe.

I rapporten nævner deltagerne selv digitale redskaber som online møder på forskellige platforme som en mulighed for at holde den faglige og sociale kontakt ved lige, selvom man er spredt over hele landet, eller måske endda på tværs af landegrænser.

Samtidig er kalendere også et kærkomment værktøj, så medarbejderne kan se, om de risikerer at møde op til et helt tomt kontor, hvis de en dag foretrækker ikke at arbejde derhjemme.

Så for at opsummere tyder meget på, at såkaldt hybridarbejde, altså hvor man arbejder hjemme noget af tiden og fra en arbejdsplads resten af dagene, er noget, der for alvor har fået fat i danskerne. Så hvor vi i starten af coronapandemien blev tvunget til at holde os hjemme, ser det altså nu ud til, at det er noget, vi aktivt søger, når vi søger job.

Du kan finde hele Jobglæderapporten her (kræver oplysning af mailadresse m.m.).

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.