To af Danfoss' datterselskaber har leveret materiale til konstruktionen af nyt russisk krigsskib. Foto: Shutterstock
To af Danfoss' datterselskaber har leveret materiale til konstruktionen af nyt russisk krigsskib. Foto: Shutterstock

Russisk krigsskib bygget med danske stålplader

Erhvervsliv

27/07/2022 11:07

J. Bøgen

Et nyt russisk skib til våbentransport er blandt andet bygget med stålplader produceret i Kolding.

Gennady Dmitriev. Et gigantisk russisk skib, der skal transportere våben til blandt andet Ruslands frygtede Sortehavsflåde.

Og nåh ja - det er bygget med tydeligt dansk aftryk. I form af selskaberne Ridan og Sondex.

Den danske virksomhed, Danfoss, ejer nemlig Ridan, som har produceret og leveret varmevekslere til skibe i den russiske flåde. Varmevekslerne er produceret på Ridans fabrik i Rusland, nærmere bestemt i Nizhny Novgorod lidt mere end 400 kilometer fra Moskva.

I en redegørelse fra Danfoss til Erhvervsstyrelsen kan man nu se, at de plader, Ridan har brugt til at fremstille varmevekslerne, faktisk kommer fra Danmark - helt præcist fra Sondex i Kolding, som Danfoss købte i 2016.

Det viser en aktindsigt i den omtalte redegørelse, som Danwatch har fået hos Erhvervsstyrelsen.

"Sondex A/S leverer dele til varmevekslere til JSC Ridan. Disse dele er enkeltplader, kassetter (plader, der loddes sammen to og to) og pakninger," står der i redegørelsen, hvor det også slås fast, at varmevekslerne ikke er en metervare, men produceres til hver enkelt kunde: 

“Når en indkøbsordre er modtaget, producerer JSC Ridan den specifikke varmeveksler," står der ifølge Danwatch.

Nægter at vide noget om produkternes slutmål

Danfoss fremhæver i redegørelsen, at det danske hovedkvarter i Nordborg ikke kender til, hvor Ridans produkter ender.

“Danfoss A/S og dets danske datterselskaber gøres ikke af JSC Ridan bekendt med det endelige slutprodukt, slutbruger og/eller slutbrugen. Dette gælder også for et eventuelt salg, levering, overførsel eller eksport af varmevekslere eller andre produkter fra JSC Ridan til det russiske militær, herunder til det russiske militær som slutbruger," står der ifølge mediet.

Danfoss har tidligere erkendt over for DR og Danwatch, at Ridan har solgt varmevekslere til blandt andet våbenskibet Gennady Dmitriev, der er designet til at kunne sejle op på siden af krigsskibe og ubåde og omlaste ammunition og missiler på åbent hav. 

Tonsvis af danske komponenter leveret til Rusland

Især det danske Sondex A/S, som Danfoss-koncernen opkøbte i 2016, har været storleverandør til Ridan, som de gennem årene har leveret mindst 6.700 tons komponenter og reservedele til.

I 2017, hvor Ridan vandt kontrakten om at bygge varmevekslere til de to våbentransportskibe, leverede Sondex vulkaniserede gummipakninger til Ridans varmevekslere.

Ifølge Danfoss’ egen redegørelse til de danske myndigheder har Sondex også leveret forskellige typer af varmevekslerplader til det russiske søsterselskab Ridan.

Forventer ikke konsekvenser

Erhversstyrelsen har selv bedt om redegørelsen fra Danfoss, fordi styrelsen er ved at undersøge, om Danfoss har brudt de vestlige sanktioner rettet mod Rusland som følge af invasionen i Ukraine. Undersøgelsen er eftersigende stadig i gang.

Danfoss har udsendt pressemeddelelse i forbindelse med redegørelsen, og her føler de sig meget sikre på, at sagen ikke får konsekvenser for den danske virksomhed. 

Danfoss meldte den 15. juli ud, at koncernen har indgået en aftale om at afhænde Ridan til den lokale ledelse, og at transaktionen forventes afsluttet i september måned i år. 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.