Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Studie finder simpel metode: Kan eftersigende hjælpe dig af med vrede

Forskning og videnskab

04/09/2024 15:19

J. Bøgen

Prøv dette næste gang du er sur.

Vi kender alle følelsen af at være så vred, at det er svært at tænke klart. 

Vrede kan hurtigt overtage vores sind og skabe uro i både krop og sind. 

Og der er ikke meget, der er værre end at gå rundt og være vred. Men hvad kan man gøre for at slippe af med denne følelse og få ro i sindet igen?

Ny forskning har nu afsløret en interessant metode til at håndtere vrede, som kan være værd at prøve, hvis man har svært ved at give slip på de negative følelser.

Inspirationen til metoden stammer fra en ældgammel japansk tradition kaldet "hakidashisara," hvor folk smadrer små tallerkener for at symbolisere, at de slipper af med det, der gør dem vrede.

Forskere har nu afprøvet en lignende tilgang i moderne tid – med overraskende resultater.

I et eksperiment blev deltagerne bedt om at skrive deres vrede tanker ned på et stykke papir, som de derefter enten skulle makulere eller smide væk.

 Studiet, der blev offentliggjort i Scientific Reports, viser, at dette enkle ritual kan hjælpe med at reducere vreden markant.

Vreden forsvinder med papiret

Forskerne bag undersøgelsen satte sig for at undersøge, hvordan man bedst kan give slip på vrede følelser. 

Ved at gøre deltagerne vrede gennem negativ feedback på deres arbejde og derefter lade dem destruere deres skriftlige tanker om oplevelsen, opdagede forskerne, at makulering eller at smide papiret ud havde en kraftfuld effekt.

De deltagere, der makulerede deres papirer, rapporterede at føle sig betydeligt mindre vrede bagefter – faktisk følte de sig næsten som før, de blev gjort vrede. 

De, der beholdt deres papirer, følte sig fortsat vrede, hvilket tyder på, at den symbolske handling med at "ødelægge" de skriftlige følelser kan være nøglen til at bearbejde og give slip på vreden.

Ikke en skudsikker metode

Selvom resultaterne er lovende, har studiet sine begrænsninger. 

Alle deltagere var unge studerende, og det er ikke sikkert, at metoden virker lige så godt på andre grupper i samfundet.

Metoden er dog nem og gratis at afprøve, og at den potentielt kan være et nyttigt redskab for mange.

Mest Læste

Annonce