Forskerne brugte data fra næsten 1.000 mor-barn-par i Kuopio Birth Cohort-studiet, KuBiCo, fulgt fra graviditet til barnet var syv år gammelt.
Moderens motion under graviditeten er kendt for at have positive effekter på både moderens og barnets helbred. I en tidligere undersøgelse var moderens motion under graviditeten også forbundet med styrket nyfødt lungefunktion.
"Det er første gang, vi observerer en sammenhæng mellem moderens motion og udviklingen af astma hos barnet," siger ph.d.-forsker Emma-Reetta Musakka, BM, MSc, ved University of Eastern Finland.
Moderens træning påvirker fosters aktivitet og fosterets vejrtrækning
Moderens motion og risikoen for astma hos barnet er forbundet med mange af de samme sundheds-, livsstils- og miljøfaktorer, såsom moderens vægt, stress, sygdom, familiens motionsvaner, ernæring og for eksempel at eje en hund. Denne undersøgelse redegjorde for den potentielle indvirkning af disse og flere andre lignende faktorer på resultaterne, men de forklarede ikke den beskyttende sammenhæng mellem moderens motion og risikoen for astma hos barnet.
Vores resultater tyder stærkt på, at moderens motion under graviditeten har en uafhængig positiv effekt på fosteret og på barnets senere helbred," siger Musakka.
Moderens træning er kendt for at påvirke fosteraktivitet og fosterets vejrtrækningsbevægelser, som understøtter lungeudviklingen.
"Vi ved endnu ikke, hvorfor moderens motion manifesterer sig som en reduceret risiko for astma hos barnet, men en mulighed er, at det understøtter fosterets lungemodning," bemærker Musakka.
Astma er den mest almindelige kroniske sygdom hos børn - nogle tilfælde ville kunne forebygges
Indtil i dag har undgåelse af cigaretrøg under graviditeten været blandt de eneste effektive måder at reducere et barns risiko for astma på. Derfor er det spændende, at moderat motion hos moderen under graviditeten kan have en lige så stærk beskyttende effekt på et barns astmarisiko, som hvis en af forældrene holder op med at ryge," siger Dr. Pirkka Kirjavainen, der er ledende forsker på studiet.
Resultaterne indikerede ikke, at en stigning i mængden af motion ud over tre gange om ugen ville være forbundet med en endnu lavere risiko for astma. Der er dog behov for yderligere forskning i den rolle, som mængden og intensiteten af motion under graviditeten spiller i forebyggelsen af astma. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at gravide kvinder dyrker omkring 2,5 timers moderat motion om ugen.
Resultaterne er meget lovende i forhold til forebyggelse af astma. Det er meget opmuntrende at se, at mødre ved at dyrke rimelige mængder motion kan påvirke ikke kun deres eget helbred, men også deres barns helbred betydeligt," siger Kirjavainen.
Astma hos danske børn er hyppigt
Knap halvdelen af en fødselsårgang i Danmark oplever på et tidspunkt i løbet af de første leveår at have astmasymptomer i forbindelse med en luftvejsinfektion, men hos størstedelen forsvinder det spontant inden 3-års-alderen. Flertallet af børn, der fortsat har astmasymptomer efter 3-års-alderen, har astma, som rapporteres hos ca. 10% af skolebørn. Forekomsten af astmatisk bronkitis og astma hos børn har været stigende i den vestlige verden de seneste årtier.
Astma hos børn er en meget hyppig sygdom med store samfundsøkonomiske omkostninger til medicin, lægekontakter, indlæggelser og tabt arbejdsfortjeneste for forældrene.
Tidsskrift reference
Emma-Reetta Musakka, Maija Paula Tuulia Ylilauri, Jonna Jalanka, Anne Maarit Karvonen, Martin Täubel, Sari Hantunen, Soili Marianne Lehto, Juha Pekkanen, Katri Backman, Leea Keski-Nisula, Pirkka Viljami Kirjavainen. Moderens motion under graviditeten er forbundet med reduceret risiko for astma hos barnet: En prospektiv fødselskohorteundersøgelse. Med, 2024; DOI: 10.1016/j.medj.2024.09.003
Moderens motion under graviditeten kan beskytte barnet mod astma | Videnskab Daglig