Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undersøgelse viser: Tosprogethed gør hjernen mere effektiv, især når sprog læres i en ung alder

Forskning og videnskab

19/10/2024 20:04

J. Bøgen

Ny undersøgelse viser øget forbindelse til hele hjernen hos tosprogede personer.

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff sygeplejerske og klinisk diætist

En ny undersøgelse fra The Montreal Neurological Institute-Hospital ved McGill University, University of Ottawa og University of Zaragoza i Spanien uddyber to sproget hedens rolle i kognition/tænkning, hvilket viser øget effektivitet af kommunikation mellem hjerneområderne. 

Neuroplasticitet er hjernens evne til at opbygge forbindelser i sig selv og tilpasse sig det omgivende miljø. Hjernen er mest plastisk i barndommen og danner nye veje som reaktion på stimuli såsom sprog. 

Tidligere forskning har vist, at indlæring af et andet sprog kan påvirke opmærksomhed, sund aldring og endda restitution efter hjerneskade. 

Jo yngre man lærer to sprog, jo mere effektiv hjerne 

Forskere rekrutterede 151 deltagere, der enten talte fransk, engelsk eller begge sprog, og registrerede den alder, hvor de lærte deres andet sprog. 

Deltagerne blev scannet ved hjælp af hviletilstand funktionel magnetisk resonansbilleddannelse (fMRI) for at registrere hele hjernens forbindelse i stedet for at fokusere på specifikke regioner, som det blev gjort i tidligere tosprogede undersøgelser. 

fMRI-scanninger afslørede, at tosprogede deltagere havde øget forbindelse mellem hjerneområder end ensprogede deltagere, og denne forbindelse var stærkere hos dem, der lærte deres andet sprog i en yngre alder. 

Denne effekt var særlig stærk mellem lillehjernen og venstre frontale cortex. 

Resultaterne afspejler tidligere undersøgelser, der har vist, at hjerneområder ikke arbejder isoleret, men interagerer med andre for at forstå og producere sprog. 

Forskning har også vist, at effektivitet i hele hjernen hjælper kognitiv ydeevne. 

Denne seneste undersøgelse afslører mere om, hvordan tosprogethed påvirker de hjerneforbindelser, vi bruger til at tænke, kommunikere og opleve verden omkring os. 

Konklusion

Resultaterne indikerer, at jo tidligere andetsprogsoplevelsen er, jo bredere er omfanget af hjerneområder, der er involveret i neuroplasticitet. Det er derfor, man observerer højere forbindelse mellem lillehjernen og cortex i tidligere eksponeringer for et andet sprog. 

Links

Materialer leveret af McGill University.  

Zeus Gracia-Tabuenca, Elise B. Barbeau, Shanna Kousaie, Jen-Kai Chen, Xiaoqian Chai, Denise Klein. Forbedret effektivitet i den tosprogede hjerne gennem den inter-hemisfæriske kortiko-cerebellare vej i tidlig andetsprogstilegnelse. Kommunikationsbiologi, 2024; 7 (1) DOI: 10.1038/s42003-024-06965-1 

www.sciencedaily.com/releases/2024/10/241010142538.htm 

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.