Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Videnskab bag fæcestransplantation: Piller med afføring kan redde liv

Det lyder måske lidt ulækkert. Men fækalt mikrobiota-transplantation (FMT) - hvor en sund persons tarmbakterier overføres til en andens tarme - kan revolutionere behandlingen af flere sygdomme.

Forskningen viser, at små 'afførings-kapsler' kan bekæmpe alvorlige sygdomme og måske endda forlænge livet. Trods de ukendte, ser fremtiden for FMT lovende ud, og behandlingen vinder terræn både i kliniske og private miljøer.

Banebrydende behandling på vej

Ifølge TheSun arbejder forskere lige nu på at udnytte fordelene ved FMT til at bekæmpe sygdomme som søvnløshed, Parkinsons, allergier, tarmproblemer og kræft.

Rick Dallaway fra Storbritannien var den første til at afslutte sin behandling i en undersøgelse af FMT's effekt på en sjælden leversygdom. Rick fortalte: “Da jeg allerede var interesseret i tarmhelse, tænkte jeg, ‘Wow, det her lyder som forsøget for mig’. Jeg tilmeldte mig næste dag.”

FMT kan gives via koloskopi, klyx, eller som piller, kendt som "crapsules". Rick fik ugentlige klyx-behandlinger og beskriver, at han skulle ligge stille i 30 minutter for at give prøven tid til at kolonisere tyktarmen. Han fortæller om sin oplevelse: "Det føltes underligt at vide, at implantatet kom fra en anden, men at afføringen var behandlet i et laboratorium hjalp på 'ulækkerhedsfaktoren'."

Status for FMT i Danmark og fremtiden

I Danmark er FMT stadig i forskningsfasen med flere igangværende forsøg, især til behandling af tarmsygdomme som colitis ulcerosa. Interessen for FMT vokser også globalt, og Professor Debbie Shawcross fra King’s College London understreger, at donorer til "crapsules" nøje screenes for at sikre, de er sunde.

Dr. James Kinross, fra Imperial College London, mener, at FMT ikke kun kan forbedre livskvaliteten for patienter med alvorlige sygdomme, men også potentielt kunne "omvende virkningerne af aldring." Interessen for FMT er bred, selv Kim Kardashian har ytret interesse for dens anti-aldrende effekter.

I Storbritannien er FMT godkendt til behandling af tilbagevendende infektioner med tarmsygdommen C. diffr, undersøger forskere over hele verden dens potentiale mod alt fra Alzheimer’s til Parkinson’s.

Behandlingsformen er så lovende, at flere har forsøgt sig med DIY-transplantationer hjemme - det advarer læger dog stærkt imod, da det indebærer uforudsete risici. Dr. Kinross opfordrer derimod til værne om vores tarmbakterier: "Det fortæller os, at vi virkelig skal beskytte de bakterier, der lever i os.”

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.