Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danmark og Sverige indgår aftale: Skal træde i kraft fra 2025

Lovgivning

10/06/2024 11:33

J. Bøgen

Det skal gøre det markant enklere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmark og Sverige har indgået aftale om at revidere den eksisterende Øresundsaftale.

Det skal bidrage til at gøre det allerede velfungerende arbejdsmarked på tværs af Øresund endnu bedre.

Den reviderede aftale medfører blandt andet færre administrative byrder for både pendlere og arbejdsgivere, ligesom aftalen rydder op i og forenkler de nuværende beskatningsregler.

”Et integreret arbejdsmarked på tværs af Øresund er ubetinget til fordel for både Danmark og Sverige. Derfor er jeg glad for, at den danske og den svenske regering har indgået aftale om en justering af Øresundsaftalen, der betyder, at vi får enklere regler, som pendlere og arbejdsgivere nemmere kan navigere i,” siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

Stor værdi for begge lande

Hvert år pendler ca. 17.000 personer fra Sverige til Danmark, og ca. 1.400 personer fra Danmark til Sverige. Det er af stor værdi for begge lande.

Muligheden for at arbejde på tværs af Øresundsbroen skaber øget mobilitet for pendlerne, mens virksomhederne drager fordel af den styrkede mulighed for rekruttering af kvalificeret arbejdskraft.

”Vi har brug for pendlernes arbejdskraft i Danmark. Derfor kommer den her aftale til at gøre det lettere for arbejdsgivere at have medarbejdere, der er bosat på den anden side af sundet. Samtidig rydder vi op i en række skatteregler, der forekommer urimelige, og som stiller enkelte grupper bedre end personer, der bor og arbejder i Danmark,” siger skatteministeren.

Ensretter reglerne

Aftalen ensretter også reglerne om beskatning af bl.a. SU og afkastet af pensionsopsparinger, så reglerne ensrettes for pendlere bosat i Danmark og Sverige.

Desuden bliver det også enklere at være offentligt ansat øresundspendler.

I dag bliver offentligt ansattes hjemmearbejde beskattet i bopælslandet, mens resten af arbejdet beskattes i arbejdslandet. Det skaber unødvendigt administrativt besvær for den offentligt ansatte, der på årsopgørelsen skal opdele lønnen mv. til både Danmark og Sverige. Modsat bliver privatansatte typisk beskattet af hele deres indtægt i arbejdslandet, herunder også af lønnen for hjemmearbejde.

”Offentligt ansatte pendlere skal ikke have bøvl med årsopgørelsen, når vi allerede har nogle velfungerende regler for privatansatte pendlere. Derfor ensretter vi nu reglerne,” siger skatteministeren.

Læs mere om ændringerne i den reviderede Øresundsaftale på Skatteministeriets hjemmeside via nedenstående links:

Faktaark 1: Fleksibilitet og ligestelling for offentligt ansatte med privatansatte

Faktaark 2: Provenuudveksling

Faktaark 3: Beskatning af SU, kunstnerstøtte mv.

Faktaark 4: Beskatning af afkast på danske pensionsordninger

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.