Følgende er en pressemeddelelse fra Krifa:
Der findes for mange dårlige ledere.Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
Det mener 6 ud af 10 danskere ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for fagforeningen Krifa. Og knap 8 ud af 10 har selv haft en af de dårlige ledere, som ifølge de adspurgte aldrig burde have haft titlen og ansvaret i første omgang.
Nyt forslag
Derfor foreslår Krifa nu, at dårlige ledere skal kunne fratages retten til at lede andre mennesker, hvis de i lange perioder skaber mistrivsel og ikke ændrer adfærd. Og det er 76 procent af danskerne enige i.
- Selvom der findes flest gode ledere i Danmark, oplever vi også eksempler på ledere, der ikke løfter deres ansvar godt nok. Og de skal stoppes. Det kan ikke være rigtigt, at en leder igen og igen kan ødelægge liv uden konsekvenser, siger Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa.
Han fortsætter:
- Det er præcis det samme som med læger og advokater, der jo kan få frataget deres praksis, hvis de misligholder deres ansvar. Det er jo heldigvis sjældent, det er nødvendigt, men konsekvensen er nødt til at være der. Sådan bør det også være for ledere.
Søren Fibiger Olesen mener, at det skal gøres obligatorisk, at virksomheder årligt skal lave en anonym trivselsmåling på arbejdspladsen og specifikt spørge medarbejderne ind til lederens indsats. Det bakker 73 procent af danskerne op om.
Ødelægger liv
Krifa foreslår desuden, at der oprettes et register, hvor man kan slå ledere op. Her skal de registrere målingerne og blandt andet dokumentere relevant erfaring og uddannelse i forhold til ledelse - eller planer om opkvalificering.
-Vi har hverken menneskeligt eller samfundsmæssigt råd til at se til, mens dårlig ledelse stortrives i modsætning til mange lønmodtagere, lyder det fra Søren Fibiger Olesen, der påpeger, at det kan koste os dyrt, når ledere ikke lever op til deres ansvar.
Ledelsesavisen NY
- Nr. 14: Om værdibaseret ledelse og tiden efter NPM
- Nr. 13: Om lederuddannelser og sammenhæng
- Nr. 12: Om afbureaukratisering og sammenhæng
- Nr. 11: Ledelseskommissionens anbefalinger
- Nr. 10: Om styrings-paradokser, faglig ledelse og fejlslagne strategier
- Nr. 9: Fra konference med 200 ledere og forskere
- Nr. 8: Om tillid, kærlighed og nye paradigmer
- Nr. 7: Om Sammenhængsreform og Ledelseskommission
- Nr. 6: Om partiernes ønsker til ny styring
- Nr. 5: Fra 2016
- Nr. 4: Om strategier og styring
- Nr. 3: Om Sverige, kloge ledere og eksperimenter
Vores online-udgave af Ledelsesavisen finder du lige her - den opdateres løbende.
Artikel om baggrunden for DenOffentliges Ledelsesavis.
For eksempel koster arbejdsrelateret stress staten 27 milliarder kroner om året ifølge Stressforeningen.
- Det værste er de liv, der bliver ødelagt på grund af dårlig ledelse. Mennesker, som aldrig helt bliver sig selv igen. Vi skylder dem og den næste generation at sikre, at disse ledere bliver stoppet, siger formanden.
Det vil være Arbejdstilsynets opgave at holde øje og "anmelde" de dårlige ledere, som efter en række advarsler og påbud skal en tur i retten, hvor de i sidste ende kan få frataget deres ret til at lede mennesker. Krifa har udformet et konkret forslag til lovkrav, som præsenteres for forskellige folketingspolitikere.
- Vi taler og taler om dårlig ledelse. Nu er det altså tid til at handle, fastslår Søren Fibiger Olesen.