Josefine Schubart Haabegaard fra København var sidste år i færd med at varme op til basketballtræning i Gentoftehallen, da to drenge pludselig kom løbende ind i hallen og kaldte på en læge, fordi deres kammerat var faldet om.
Josefine fulgte efter de to drenge, og så Theo Skovbro-Grønvall fra Hellerup ligge livløs på gulvet. Hendes hurtige reaktion med hjertemassage og at hun sørgede for, at der blev tilkaldt ambulance og hjertestarter, reddede Theos liv.
Derfor er hun Årets Førstehjælper 2023. Det skriver Dansk Røde Kors i en pressemeddelelse.
Sætter fokus på den livreddende førstehjælp
Prisen Årets Førstehjælper uddeles af Røde Kors i samarbejde med Aleris Hospitaler til personer, som har ydet en ekstraordinær, livreddende indsats, for at sætte fokus på den livreddende førstehjælp.
Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, overraskede Josefine med den fine titel her til morgen live på Go’ Morgen Danmark.
”Josefine handlede resolut og bevarede roen midt i alt kaosset. Fordi hun handlede så hurtigt og var sikker i sin sag, fik Theo den nødvendige hjælp, der har gjort, at han har det godt i dag. Det er en meget beundringsværdig indsats” siger han om baggrunden for, at det er Josefine, der har fået årets førstehjælpspris.
Gav hjertemassage og holdt hovedet koldt
Da Josefine kom ind i baskethallen, var der en del tumult, og en sagde, at Theo nok havde fået et epileptisk anfald. Josefine var dog sikker på, at der var tale om et hjertestop.
”Jeg kunne bare se at han var helt blå i hovedet, og så vidste jeg, at det var et hjertestop. Jeg råbte til min holdkammerat, at hun skulle løbe efter en hjertestarter, og så gik jeg i gang med hjertemassage,” fortæller hun.
”Josefine gjorde det helt rigtige. Hun fik lynhurtigt konstateret, at Theo ikke var ved bevidsthed og gik med det samme i gang med at yde hjerte-lunge-redning. Det er meget imponerende,” siger Anne Marie Sørensen, der er speciallæge i anæstesiologi for Aleris Hospitaler.
Det er i år 32. gang, Røde Kors kårer Årets Førstehjælper for at hylde personer, der har ydet en særlig førstehjælpsindsats og reddet livet for en anden. Prisen på 10.000 kroner er sponsoreret af Aleris Hospitaler.
Med prisen vil Røde Kors sætte fokus på, hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp.
Fakta om hjertestop
Hvert år får ca. 5.000 danskere hjertestop uden for et hospital
Chancen for at overleve er cirka dobbelt så stor, hvis nogen giver hjertelungeredning indtil ambulancen når frem
Hvis ingen træder til med genoplivning, før en ambulance ankommer, overlever 6 % af dem, der får hjertestop uden for hospital
De, der får livreddende førstehjælp, har 40 procent større chance for at vende tilbage til deres job, sammenlignet med personer, som ikke får nogen hjælp, før ambulancen når frem
I dag træder vidner til med genoplivning i 79 procent af alle tilfælde af hjertestop uden for hospital. Det er en firdobling i forhold til 2001, hvor 19 procent trådte til
Endnu flere kan overleve et hjertestop uden for hospital, hvis endnu flere vidner til hjertestop straks giver hjertelungeredning og bruger en hjertestarter
Kilde: Dansk Råd for Genoplivning 2023