Sundhed
Fokus på ulighed i sundhed. Kost- & Ernæringsforbundet har spurgt fem meningsdannere om sundhedsområdet. Læs hvad Liselott Blixt, Jann Sjursen, Sif Holst, Mireille Lacroix og sundhedsminister Ellen Trane Nørby mener.
Velfærd
Mad og måltider er vigtige for børn og unges sociale og psykiske udvikling. Den erfaring har fået yderligere opmærksomhed gennem projektet Godhavn 360 grader, som behandlingshjemmet har gennemført i samarbejde med bl.a. Kost og Ernæringsforbundet.
Ledelse
Samarbejdssystemerne møder modstand fra Ledelseskommissionen, som anbefaler et serviceeftersyn. Forsker i ledelse Kurt Klaudi Klausen er uenig i kommissionens kritik og mener, det handler om at udnytte systemernes potentiale bedre.
Velfærd
Madservice: Den kommunale mad skal nytænkes og menuerne målrettes den enkelte borgers ønsker og funktionsniveau for at leve op til efterspørgslen. Ellers opstår der et alternativt marked, forudser to forskere.
Social
På institutionerne Godhavn, Fårupgård Ungecenter og den sikrede institution Egely arbejdes der med mad og måltider og de unges sundhed og madvaner.
Ledelse
Nudging kan bruges til at rydde forhindringer af vejen i det daglige arbejde og dermed få medarbejderne til at gøre mere af det rigtige. Det mindsker kompleksiteten, nedbringer stress og fremmer trivslen.
Velfærd
Regeringens udspil om afbureukratisering er på mange måder en smuk vision, men Kost & Ernæringsforbundet maner til besindighed. For kloge regler og skemaer kan redde menneskeliv, fx når det handler om ernæringsscreening af underernærede.
Social
På institutionerne Godhavn, Fårupgård Ungecenter og den sikrede institution Egely arbejdes der med mad og måltider og de unges sundhed og madvaner.
Velfærd
Behandling: Anne Diemer Moisen kæmper for at få lov til at tilbyde sine stærkt svækkede patienter en fuldgyldig ernæringsdrik, som kan hindre underernæring og genindlæggelse. Region Syddanmark vil hellere høste en kortsigtet gevinst.
Velfærd
En fedmeoperation betyder en varig kostomlægning med mange små måltider hver dag og kosttilskud resten af livet for at sikre tilstrækkelig næring. Det er en udfordring for mange, fortæller klinisk diætist.
Velfærd
Madservice: Den kommunale mad skal nytænkes og menuerne målrettes den enkelte borgers ønsker og funktionsniveau for at leve op til efterspørgslen. Ellers opstår der et alternativt marked, forudser to forskere.
Ledelse
Offentlige ledere skal på én gang lede de fagprofessionelle i den daglige drift og indfri de politiske og strategiske mål i organisationen. Et spænd, de favner dagligt. Men presset på dem vokser og kalder på en ny ledelsesstil, mener forsker.
Ledelse
Ledelseskommissionen: Kurt Klaudi Klausen, ekspert i offentlig ledelse, mener, at den helt store gevinst i fornyelsen af den offentlige sektor skal hentes hos medarbejderne og i samarbejdet på tværs af sektorer.
Velfærd
Frivillige hænder er velkomne i velfærdsstaten, men det kræver både skarp koordinering, klare valg og mange overvejelser om grænsen mellem det professionelle arbejde og et personligt engagement.
Ledelse
Arbejdsmiljø: Vi tjekker mails, skriver notater og læser faglitteratur, når vi kommer hjem. Det grænseløse arbejde giver frihed og fleksibilitet, men kan også blive et regulært arbejdsmiljøproblem, advarer FTF i en ny analyse.
Velfærd
Regeringen har med sin Køkkenpulje brugt tæt på en halv mia. kr. på mad til ældre. Kost & Ernæringsforbundets formand Ghita Parry er overrasket over, at det er sket uden at sikre, at det er med til at forebygge underernæringen blandt ældre.
Ledelse
Arbejdsmiljø: Robust er det nye buzzword hos arbejdsgiverne. Alle skal være robuste. Ekspert advarer imod at bruge robusthed som svaret på et stadigt stigende krav om præstation og effektivitet. Det bliver man syg af.
Ledelse
Det er forbudt at afskedige en medarbejder på grund af alder. Da Kost & Ernæringsforbundet indbragte Inger Klausens sag for Ligebehandlingsnævnet, resulterede det derfor i en godtgørelse på 254.000 kr. for usaglig afskedigelse.
Ledelse
Hvad skal vi med ledelseskommissionen? Kost, ernæring & sundhed har spurgt tre kost-, ernærings- og sundhedsfaglige ledere, hvad de vil anbefale ledelseskommissionen at koncentrere sig om.
Velfærd
Etablering af lokale køkkener på plejecentrene er et skridt i den rigtige retning for bedre ældremad. Men bygninger er ikke nok. Alle, som har med maden at gøre, skal engagere sig i den, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
Velfærd
Svært overvægtige er selv skyld i deres fedme, mener nogle. Andre, at fedme er et komplekst problem og hos nogle en behandlingskrævende sygdom. Uanset holdning er mulighederne for rådgivning dårlige, mener eksperter.